2022. máj 01.

Az Iron Maiden Budapesten!

írta: Szóljon a rock!
Az Iron Maiden Budapesten!

iron_maiden.jpg

A legendás metal zenekar 2022-ben újra teljes erővel támadja be Európa legnagyobb koncerthelyszíneit, sőt az eddigi legnagyobb showját Magyarországra, a Groupama Arénába is elhozza majd 2022. június 7-én!

Az Iron Maiden eddig tizenhárom alkalommmal lépett fel Magyarországon, legutóbb 2018-ban a soproni Volt Fesztiválon. Az első koncert 1984-ben volt az egykori Budapest Sportcsarnok parkolójában csaknem 50 ezer rajongó előtt, a Powerslave-turné keretében.

A heavy metal műfaj világsikerű bandája 1975-ben kezdte meg pályafutását Kelet-London külvárosi területén, Leytonban. Az akkor 16 éves alapítótag, Steve Harris, korábban három zenekarnak is tagja volt (Influence, Gypsy's Kiss, Smiler), de egyikben sem találta meg azt, amit keresett. Meglehetősen nehezen sikerült stabil tagokat verbuválni az Iron Maidenhez; több mint 12 különböző felállása volt az együttesnek.

Jelenlegi tagok

Bruce Dickinson (ének)
Dave Murray (gitár)
Adrian Smith (gitár, vokál, billentyűs hangszerek)
Janick Gers (gitár)
Steve Harris (basszusgitár, vokál, billentyűs hangszerek)
Nicko McBrain (dob)

A 18. századi kínzóeszközről elnevezett együttest 1975 karácsonyán alapította Steve Harris basszusgitáros, több tagcsere után a klasszikus felállás 1982-re alakult ki. A Maiden 1982 és 1986 között ért fel a csúcsra, amikor folyamatosan úton volt a The Number of the Beast, a Piece of Mind és a Powerslave albumturnékkal.

Az 1990-es években tagcserék és a zenei klíma változása nehezítették az együttes munkáját, de a 2000-es évektől kezdve ismét egyre sikeresebbek.

Eddig háromszor jelölték őket Grammy-díjra. 2010-ben megjelent 15. stúdióalbumukról az "El Dorado" című dalért a Best Metal Performance kategóriában kapták meg végül a Grammy-díjat 2011-ben.

Az Iron Maiden zenéje nyomán a heavy metal több altípusa jött létre, többek között a power metal és a speed metal, valamint nagy hatással volt a két gitárt együtt megszólaltató heavy metal hangzásra is. Karrierjük során több mint 2000 koncertet adtak, és gyakran említik őket úgy, mint az egyik legnagyobb hatású metalzenekart a rocktörténelemben.

Az együttes kabalafigurája Eddie, aki nemcsak a lemezborítókon látható, de a dalszövegekben ugyanúgy felbukkan, mint az együttes koncertjein.

https://www.facebook.com/events/groupama-ar%C3%A9na/iron-maiden-budapest-2022/264311384697544/

 iron_maiden_2.jpg

 

Szólj hozzá

Groupama Iron Maiden