2022. sze 25.

Totális Metál Nagykoncert, Debrecen Lovarda

írta: Szóljon a rock!
Totális Metál Nagykoncert, Debrecen Lovarda

kezdo_kep.jpg

Kalapács József idén 60 éves és 40 éve szerepel a zenei színpadokon, mindezeket egész évben ünnepli.

A magyar rockzene ikonját, először az Erkel Színházban köszöntötték művésztársai.Ekkor kevésbé ismert arcát mutatta meg rajongóinak. Rockoperák és musicalek gyöngyszemeiből adtak elő részleteket pályatársaival, az István, a király, az Atilla - Isten kardja, a Jézus Krisztus Szupersztár, az Operaház fantomja és a Macskák című ismert művekből.

Később, augusztusban a Budapest Parkban ünnepelt Kalapács Józsi, egy életműkoncerten, ahol neves vendégművészek, pályatársak közreműködésével megidézték zenei korszakait: Kalapács évek, Hard és Kard évek, Omen évek, Pokolgép évek – Totális Metál nagykoncert.

Totális Metál címszó alatt színpadra állt az ünnepelt rock/metal ikon mellett Nagyfi László, Pazdera György, Tarca László, illetve Nagy Dávid is, - ahol a korai Pokolgép dalokat adták elő. Az öt korábbi Pokolgép zenész országos turnéra indult, első állomás Debrecen. Vendégként velük tartott az Omen, Rudán Joe, illetve Kalapács József lánya, Kalapács-Ódor Cintia is.

Debrecenben a Lovardában nem volt teltház, talán a zord, esős idő, talán a borsos jegyárak miatt, de akik ott voltak felejthetetlen élményt szereztek maguknak. Az Omen zenekar kezdett, természetesen hozzájuk is beszállt pár dal erejéig az ünnepelt, kellőképpen megalapozva az estét.

omen3.jpg

Az Omen tagjai jelenleg: Nagyfi László – gitár, Nagyfi Zoltán – dobok, Molnár Stula Péter- ének, Mezőfi József – basszusgitár, Tóth Károly – gitár. Közel egy órát játszottak, az elhangzó dalok: Pokoli évek, Szólj, hogyha vagy!, Padlón vagyok, Fagyott világ, Könnyű szívvel, A család, Most kezdődik, Vámpírváros, Kurva vagy angyal, Hajsza a tűzzel, Csillaga hívja.

Fél órás átszerelés után a Lovardában elszabadult a ménes!

Az természetes, hogy a zenekar tagjai és a fanatikus rajongók bőrben és szegecsekben jelentek meg, ahogy illik. Arra viszont senki sem számított, hogy Kalapács Józsi egy, a Hannibal Lecter-éhez hasonló, fekete szájmaszkban énekli el a nyitó, Maszk c. nótát.

maszk.jpg

Frenetikus hangulat kerekedett, érkeztek sorban az első három Pokolgép album dalai a 80-as évekből. Az akkori kor és élet össze sem hasonlítható a mai világéval, de a dalok ma is aktuálisak, hitelesek. Mennyit érsz, Totális metál, Átkozott nemzedék, Tökfej, Kár minden szó.

pokolgep.jpg

Ekkor érkezett a színpadra Rudán Joe, aki 20 éven át volt a Pokolgép énekese, éppen az ünnepeltet váltotta 1990-ben. A Pokoli színjáték és az Újra születnék nótákat közösen adták elő.

ketten.jpg

A Bon Scott emlékére írt dal előtt arra kért mindenkit az est főszereplője, hogy emlékezzünk mindazokra, akik már nem lehetnek velünk, többek között a nemrég elhunyt rock- és metál-zenei újságíróra, Lénárd Lászlóra is. Az énekes legendák térdre ereszkedtek a színpadon, ahogy a közönség nagy része is a nézőtéren.

bon_scott.jpg

A meghitt pillanatok, percek a Hol van a szó c. balladával folytatódtak Rudán Joe előadásában. Nem maradhatott el a Gép-induló sem, amelyből kiderül, és amit itt mindenki ordítva nyomatékosított: „Amíg a föld kerek, mindig lesznek rockerek!”

buli.jpg

A legkeményebb arcok még pogóztak is, ahogyan ez régebben szokás volt. A koncert végéig még elhangzott dalok: A jel, Éjféli harang, Ítélet helyett, Mindhalálig rock and roll.

cintia.jpg

Pokolian jó este volt! Szinte hihetetlen, de egyben nagyszerű dolog, hogy milyen szeretet övezi a régi Pokolgép tagokat. A színpadra lépő előadók, mind profik, akik tisztelik, becsülik egymást, de a legjobb, hogy barátok is!

a_vege.jpg

 

Facebook.Totális Metál zenekar

 

Még sok és boldog születésnapot, Kalapács József!

 

logo_nagy.png

 

 

 

Szólj hozzá

Omen Lovarda Pokolgép Kalapács József Totális Metál