2023. máj 04.

Teltházas Aréna koncerttel ünnepelt az 50 éves P. Mobil!

írta: Szóljon a rock!
Teltházas Aréna koncerttel ünnepelt az 50 éves P. Mobil!

Örökmozgó lettem

 mobil_2.jpg

Az Örökmozgó 1973. május 1-e óta pörög. Az azóta eltelt 50 év alatt beírták magukat a magyar rockzene történelemkönyvébe és a magyar emberek generációinak lelkébe.

A P. Mobil sosem volt egy átlagos zenekar: írtak szvitet a magyar őstörténetről, ledöntötték a Magyar falat, megnyitották a Budapest Sportcsarnokot, elbúcsúztatták a Budai Ifiparkot, turnéztak a Dunán, jótékonykodtak beteg emberekért, természeti katasztrófa áldozataiért és oktatási intézményekért, alapítottak Rockmúzeumot, voltak Fekete bárányok, és talán még ma is kicsit azok.

kep.jpg

A jubileum alkalmából, a GrundRecords gondozásában dupla digipak CD-s kivitelben megjelent a zenekar első három, a 80-as évek első felében kiadott nagylemeze. A Papp László Budapest Sportarénában már kapható volt a zenekar három kultikus albuma, a Mobilizmo, a Heavy Medal és a Honfoglalás.

p-mobil-ujrakiadas.jpg

A Magyar Posta alkalmi bélyeggel köszöntötte az 50 éves zenekart.

2023_pmobil_belyeg.jpg

Különleges vendégként, az estét a Piramis nyitotta meg. Ez a két zenekar többször játszott együtt a hőskorban, és napjainkban is. A két alapító tag: Závodi János gitáros és Köves Miklós dobos mellett Nyemcsók János énekel, Nyemcsók Bence billentyűzik, Vörös Gábor basszusozik és Vilmányi Gábor gitározik.

piramis3.jpg

A zenekar nagyon egyben van, rutinosak, lelkesek, a dalok pedig bő 40 év távlatából is ütősek! A Szállj fel magasra c. Piramis himnusz első részét csak a közönség énekelte, igazi élmény volt! A csodálatos hangulatban minden dal után óriási taps volt a zenekar jutalma. Setlist: A fénylő piramisok árnyékában, Gyere közelebb, Szabadnak születtem, Ha volna két életem, Emelj fel a szívedig, Ajándék, Csak rövid idő, Őszintén akarok élni, Kóbor angyal, Szállj fel magasra, A becsület

Este 9-re megtelt a Papp László Budapest Sportaréna. Mindenki ünnepelni jött az 50 éves P. Mobil zenekart. Az Aréna-koncert kissé szokatlannak tűnhet Schuster Lóriéktól, de nagyszerűen kihasználták a technikai lehetőségeket. A színpad két oldalán óriáskivetítőn követhettük az eseményeket, a zenekar mögött pedig régi fotók, filmrészletek, bejátszások, animációk színesítették a dalokat.

mobil3.jpg

Természetesen elhangoztak az elmúlt öt évtized legnépszerűbb P. Mobil nótái, de egy friss, aktuális számot is megismerhettek a rajongók élőben, Tunyogi Bernadett és Baranyi László duettjében, amely Tunyó lányának hamarosan megjelenő albumán lesz hallható (Te és én). A jövőbeli tervekről azt is megtudtuk Lóritól, hogy a zenekarnak is készül az új lemeze, melynek címe igazán ’mobilos’: Nyugodjál meg, attól megnyugszol.

mooobil.jpg

Az egész koncert kitűnő hangulatban, pici nosztalgiával, de magával ragadóan, jól felépített dramaturgiával telt. Személyes kedvencem A Főnix éjszakája c. dal volt. Kiemelkedő szerzemény zeneileg és szövegileg is, remekmű. Itt az Arénában, tízezer emberrel együtt átélni, élvezni az előadást, melyhez nagyszerű animáció is párosult, felejthetetlen érzés! A Nélküled-feldolgozás viszont nagyon nem illett ide. Illett viszont az Asszonyt akarok c. dal mondanivalóját erősítendő felsorakozó hölgykoszorú. A zöld, a bíbor és a fekete c. dalnál elhunyt zenészekre emlékeztünk, akiket egy-egy fotó erejéig láthattunk is a kivetítőn. Sajnos nemrég Török Ádám is csatlakozott az Égi Zenekarhoz. Két óra húsz percet játszott a zenekar, legvégül, stílusosan a Ha újra kezdeném c. dal szólt, felvételről, Tunyó énekével.

Lakodalom van a mi utcánkba' (tradicionális dal), Nem érhet baj, Rocktóber, Maradsz aki voltál, A király, A Főnix éjszakája, Tűzimádó, Újhaza (Tunyogi Bernadett), Te és én (Tunyogi Bernadett), Nélküled, Nagyon nagy a baj, Szabad vér (Tunyogi Rock Band cover, Závodi János), Asszonyt akarok, Örökké szeress, Oh Yeah, Csoda történt, A zöld, a bíbor és a fekete (P.Box cover), Ötven éves férfi, Varjúdal, Miskolc, Mobilizmo, Utolsó cigaretta/Móóóbil!!!/Oh Carol/Utolsó cigaretta. Ráadás: Menj tovább, Kétforintos dal, Örökmozgó (Long Live Rock 'n' Roll), Ha újra kezdeném.

mobil_1.jpg

Fontos mérföldkő volt ez a koncert a zenekar életében, láthattuk, érzékelhettük, hol tart most a P. Mobil, de ugye az Örökmozgó nem áll meg soha. Indul az idei turné és tábort is szerveznek.

turne.jpg

tabor.jpg

Találkozzunk valamelyik P. Mobil koncerten, akár kövéren és kopaszon.

Köszönet a szervezőknek, Broadway.hu

 

Szóljon a Rock!

 

 logo_nagy_1.png

 

 

Szólj hozzá

Budapest Aréna P.Mobil Schuster Lóránt