2023. aug 19.

István, a király - Az ezeréves küzdelem 40. évfordulója

írta: Szóljon a rock!
István, a király - Az ezeréves küzdelem 40. évfordulója

40_eves_istvan_a_kiraly.jpg

Negyven éve, 1983. augusztus 18-án mutatták be Koltay Gábor rendezésében Szörényi Levente és Bródy János rockoperáját a városligetben.

A kerek évforduló alkalmából augusztus 19-én a Papp László Sportarénában mutatják be Szörényi Levente és Bródy János mára klasszikussá érett művét. Az ünnepi előadás alkotói negyven év egyik legérdekesebb, és mindenképpen legnagyobb produkciójával várják a közönséget. A darab grandiózus, három részből álló, majd ezer négyzetméteres színpadon játszódik, közreműködik a Magyar Állami Operaház Gyermekkara, egy százhúsz fős tánckar és egy hat fős rockzenekar. Rendező: Novák Péter

„A darab megmutatja, hogy mindannyiunkban van István és Koppány is, ami hihetetlen erőforrása a magyar kultúrának, és a végén mindenki érzi, hogy így vagyunk együtt magyarok” – mondta Bródy János a közelmúltban az MTI-nek.

A pop és a rock műfaját egyaránt használó zenemű, amely Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámájából indult ki, komoly hatással volt a magyar könnyűzenére az elmúlt évtizedekben. Az 1983-as lemez és a királydombi előadás zenei alapját a Fonográf és az Illés zenekar játszotta fel az Operaház szimfonikus zenekara, valamint a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara közreműködésével. A lemezen hallható zenészek között vannak például a Muzsikás együttes tagjai, a fúvós szekcióban Dés László, Friedrich Károly és Gőz László vagy a Hammond orgonás Papp Gyula.

A felvételen a korszak népszerű könnyűzenei előadói és színművészei énekeltek, mások mellett Varga Miklós (István), Nagy Feró (Laborc), Vikidál Gyula (Koppány), Sebestyén Márta (Réka), Deák Bill Gyula (Torda), Victor Máté (Asztrik), Hűvösvölgyi Ildikó (Picur), Szakácsi Sándor (Sur), Balázs Péter (Bese).

istvan_a_kiraly_koppany.jpg

Az 1983 óta számos feldolgozást, előadást megélt István, a király legfrissebb színpadi változatát szombaton mutatják be két alkalommal is (15 és 20 órától) Novák Péter rendezésében az augusztus 20-i nemzeti ünnep, a Szent István-nap alkalmából a Papp László Budapest Sportarénában. A másfél órás előadás három színpadon zajlik, gyermekkórus és tánckar is közreműködik. István királyt Koltai-Nagy Balázs, Saroltot Schell Judit, Gizellát Horányi Juli, Koppányt Baricz Gergő, Rékát Herczku Ágnes, Tordát Köteles Leander, Asztrikot Orosz Ákos, Vecelint Kardos-Horváth János Laborcot Borbély Richárd, a főurakat Pallag Márton, Krisztik Csaba és Andrássy Máté, Sámánt pedig a szerzők engedélyével egy nő, Sena Dagadu alakítja.

 

 Az ősbemutató 40 éves jubileuma alkalmából az eredeti felvételek digitálisan felújításra kerültek, így most még tisztábban és gazdagabban szólalnak meg a legendás dalok. A remaszter ismét Rozgonyi Péter nevéhez fűződik, aki az album eredeti hangmérnökét, Kálmán Sándort is beavatva dolgozott, hogy a lemez hangzását modern technológiával frissítse fel, megtartva az eredeti hangulatot és autentikus hangzásvilágot. Rozgonyi Péter elkötelezettsége és hozzáértése is hozzájárult ahhoz, hogy az István, a király öröksége tovább éljen, és az új generációk is élvezhessék ezt a klasszikus művet. 

istvan_a_kiraly_cd.jpg
Az albumhoz két, 24 oldalas füzet tartozik, melyekben a teljes szövegkönyv és Majnik Lászó részletes ismertetője mellett rengeteg kép teszi teljessé a jubileumi kiadást.

 

Szólj hozzá

Aréna Bródy János