2022. nov 01.

Mindenszentek és Halottak napja

írta: Szóljon a rock!
Mindenszentek és Halottak napja

halottak_napja_jo.jpg

November első napja Mindenszentek, november 2-a pedig Halottak napja. Ezek a napok a halottakra való emlékezés ünnepei nálunk. Az ünnep előestéjén megkondulnak a harangok, a hozzátartozók a kegyelet virágait tűzik az elhunytak sírjára. Mindenszentek napján a holtak lelki üdvéért gyertyát gyújtanak a sírokon.

Sok európai országban – köztük Magyarországon is – szokás, hogy az emberek meglátogatják és rendbe teszik elhunyt hozzátartozóik sírját, virágot visznek és gyertyákat, mécseseket gyújtanak. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi.

A hazai rockzene képviselői is fontosnak tartották és tartják az emlékezést, zenésztársuk, családtagjuk vagy rajongójuk emlékére sok-sok dal született. Ez alkalomból készült az alábbi összeállítás, gyújtsunk gyertyát és emlékezzünk.

Radics Béla, a magyar rockzene legendás és nagy hatású alakja 1982. október 18-án hunyt el. Sírkövét a rockzenészek zenélték össze, sírfelirata: „Minden idők legnagyobb magyar gitárosa. Legyen neki könnyű a föld!” A P.Box örökzöld slágere neki állít emléket. Ezt a dalt nagyon sokan feldolgozták és felvették a repertoárjukba, igazi rock-himnusszá vált. Bencsik Sándor halála után az ő emlékére kiegészült egy új versszakkal. 2005 óta Cserháti István, 2008 óta Tunyogi Péter emlékét is őrzi a dal.

Tunyogi Péterre a Mobilmánia zenekar is emlékezik:

Kun Péter, generációjának legtehetségesebbnek tartott gitárosa több magyar rockzenekarban is játszott. 1993-ban, az Edda tagjaként vett részt az agárdi Edda-táborban, ahol egyik hajnalban, motorjával halálos kimenetelű közlekedési balesetet szenvedett. Zenekara egy albummal tisztelgett az emléke előtt, amelyre a vele készült utolsó felvételek közé tartozó unplugged koncert hanganyaga, valamint a Lelkünkből c. emlékdal is felkerült. Korábbi együttese, a Sing Sing 9386 címmel instrumentális dalt írt, amelynek címe a Kun Péter által megélt napok számát jelenti.

Daczi Zsolt, kiváló magyar gitáros, a Bikini, az Ómen, a Tirana Rockers és a Carpathia Project együttesek tagja volt. Zsoltnál epevezeték-rákot diagnosztizáltak, mely megtámadta egyéb szerveit, és sajnos alulmaradt a betegségével vívott heroikus küzdelemben. 38 évet élt.

Zenésztársai, barátai egy közösen előadott emlékdallal, az Ómen zenekar az Eltűnt 2007-ben című szerzeménnyel adózik emléke előtt.

 

2017-ben két rockzenei ikon hagyott itt minket. Januárban Vida Ferenc, a Lord alapítója, basszusgitárosa, valamint Som Lajos, a Piramis alapítója, basszusgitárosa távozott az égi zenekarba.

A requiem (latin) az elhunyt lelkekért fekete színű ruhában mondott szentmise, vagyis gyászmise. Ezt a címet adta Szigeti Ferenc a Karthago együttes 1981-es székesfehérvári koncertjén elhunyt fiú emlékére írt dalnak is.

 Hasonló témájú dalok:

A felsorolás korántsem teljes, számtalan, elhunytakra emlékező szerzemény született még a magyar rockzenében. A hozzászólásban bővíthető a lista.

”Legyen az álmod, legyen az álmod szép!”

 

Szólj hozzá

Balázs Fecó Lord Radics Béla Halottak napja Bencsik Sándor Cserháti István Karthago Tunyogi Péter Vida Ferenc Daczi Zsolt