2023. már 12.

Szomorú évforduló: 10 éve ment el Cipő

írta: Szóljon a rock!
Szomorú évforduló: 10 éve ment el Cipő

cipo.jpg

Bódi László 1965. május 3-án, Ungváron született. Kisvárdán ének-zene tagozatos általános iskolába járt és zongorázni tanult. A Bessenyei György gimnázium tanulójaként együttest alapított Cípőfűző néven. Innen a Cipő becenév, amely végig kísérte egész életét.

Cipő 1990. február 23-án Tóth Zoltánnal, Boros Csabával, Bali Imrével és Szilágyi Lászlóval megalapította a Republic együttest. Néhány hónap múlva meg is jelent első nagylemezük, az Indul a mandula! Csodálatos debütálás volt, valami egészen újat hoztak a magyar könnyűzenei életben. Cipő közel kétszázötven dalt írt a Republicnak, olyanokat, mint a Szállj el kismadár, A 67-es út, a Kék és narancssárga, vagy a Ha mégegyszer láthatnám.

Egy ország szerette. Nem volt megközelíthetetlen, dalnok volt, zenész és szövegíró, aki nem félt kiénekelni magából a fájdalmait.

Bódi László Cipő éveken át krónikus szívritmuszavarban szenvedett, ami 2013. február 15-én szívrohamhoz vezetett. Egy budapesti kórházba szállították, ahol rögtön az intenzív osztályra került. 2013. március 11-én hajnalban, életének 48. évében elhunyt. Azóta eltelt tíz év, az énekes betölthetetlen űrt hagyott maga után...

cipo_sirja.jpg

Cipő könnyen értelmezhető, ám szókimondó szövegei mindig aktuálisak, gondoljunk csak most, 2023-ban erre a sorára: „Béke van, felejts el minden háborút!”

 

Szólj hozzá

Republic Cipő Bódi László Cipő